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Informacje dla zawodników, gdy wyścig odbywa się  

z zastosowaniem Załącznika Q 

Poniższe informacje nie zawierają "przepisów". Jest to informacja mająca na celu pomóc 
zawodnikom w zrozumieniu Załącznika Q do Instrukcji żeglugi. 

Wyścigi medalowe będą odbywać się zgodnie z Przepisami Regatowymi Żeglarstwa, 
zmodyfikowanymi przez Załącznik Q. 

Załącznik Q dotyczy wszystkich wyścigów medalowych oraz wszelkich związanych z nimi działań 
przed lub po wyścigu. Załącznik Q zawiera następujące zmiany w przepisach regatowych: 

Procedury protestowe podczas wyścigów 

Podczas wyścigów możesz protestować na inny jacht tylko za: 

• incydent jacht na jacht, w którym brałeś udział 

• inny jacht łamie przepis 31 lub 42 

Protestujesz, wołając "Protest" i wystawiasz czerwoną flagę. Upewnij się, czy arbiter/arbitrzy i jacht 
protestowany usłyszeli Twój okrzyk i zobaczyli flagę. Usuń flagę po tym, jak protestowany jacht 
przyjmie karę lub po tym, jak arbiter zasygnalizuje decyzję. Deska, kiteboard, 2.4 Norlin OD oraz  

Hanse 303 nie jest zobowiązana do wystawienia flagi, ale podnosi ramię wołając "Protest", co 
pomoże arbitrom zauważyć protest. 

Kary podczas wyścigów 

Jeśli złamałeś przepis niezależnie od tego, czy jesteś protestowany przez inny jacht możesz przyjąć 
karę dobrowolnie bezpośrednio po incydencie w następujący sposób: 

• Kara Jednego Obrotu: Szybko wykonaj jeden obrót, w tym jeden zwrot na wiatr i jeden z 
wiatrem w dowolnej kolejności. (Jednak deski przyjmują karę, wykonując jeden obrót deski o 
360°, bez wymagania wykonania zwrotu na wiatr lub z wiatrem.) 

Jeśli zdecydujesz się na przyjęcie kary, ale musisz uwolnić się od innych jachtów, to dobrze jest 
spojrzeć w stronę arbitrów, podnieść rękę i krzyknąć "przyjmuję karę". 

Po zasygnalizowaniu protestów przez zawodników arbitrzy mogą:  

• wystawić/podnieść zielono-białą flagę i sygnał gwizdkiem, co oznacza "Nie ma kary", 

• wystawić/podnieść czerwoną flagę i sygnał gwizdkiem i okrzyk podając numer na żaglu, aby 
zidentyfikować jeden lub więcej jachtów. 

Jeśli arbitrzy zidentyfikują Twój jacht, to musisz natychmiast wykonać Karę jednego obrotu (patrz 
wyżej). Arbitrzy mogą zidentyfikować dowolny jacht w tym jacht, który zaprotestował, nawet jeśli 
inny jacht przyjmie karę dobrowolnie. 

Podczas, gdy przyjmujesz karę lub wykonujesz bez problemu manewry w celu wykonania kary, to 
nie jesteś uważany za jacht żeglujący swoim kursem właściwym. 

Jeśli wiesz, że złamałeś przepis, Zasadę podstawową, Zasady walki sportowej, przepisy wymagają 
przyjęcia kary dobrowolnie, tak szybko jak to możliwe. Czekając na sygnał, gdy wiesz, że złamałeś 
przepis jest to postrzegane jako złamanie przepisu z rozmysłem i może to być postrzegane jako 
naruszenie Zasady walki sportowej, w którym to przypadku arbitrzy mogą nałożyć na Twój jacht 
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dodatkową karę (patrz następny akapit). Więc jeśli nie przyjmiesz kary dobrowolnie kiedy wiesz, że 
złamałeś przepis, to istnieje poważne ryzyko, że otrzymasz dwie lub więcej kar. 

Arbitrzy mogą nałożyć karę na Twój jacht (sygnalizując czerwoną flagą) bez protestu z innego jachtu  za:   

1. złamanie przepisu 31 lub  
2. przepisu 42 lub  
3. uzyskasz przewagę/korzyść po przyjęciu kary lub  
4. złamanie przepisu z rozmysłem lub  
5. nieprawidłowe wykonanie kary lub  
6. za naruszenie Zasad walki sportowej.  

Jeśli nie przyjmiesz kary, gdy zostanie to zasygnalizowane lub przyjmujesz karę, ale nie będzie ona 
prawidłowo wykonana, to arbiter zasygnalizuje tą karę, jako pozostającą. 

Jeżeli Twoje naruszenia przepisów są poważne lub powtarzające się lub pozostawisz znak po 
niewłaściwej stronie i nie uda się tego błędu naprawić przed okrążeniem następnego znaku lub 
ukończeniem, to arbiter może użyć czarnej flagi, aby zdyskwalifikować Twój jacht. Jeśli Twój jacht 
jest zdyskwalifikowany, to musisz natychmiast opuścić obszar wyścigów. Opuszczenie obszaru 
wyścigów przez Twój jacht nie może odbywać się po trasie regat, jeżeli popłyniesz trasą regat i po 
prostu nie przejdziesz linii mety może to być postrzegane przez arbitrów, jako złamanie przepisu z 
rozmysłem. Zachowanie Twojego jachtu musi wyraźnie wskazywać, że nie bierzesz już udziału w 
wyścigu). 

Musisz przyjąć i wykonać wszystkie kary przed ukończeniem. Jeśli wykonując karę Twój jacht 
ukończy wyścig lub kończąc karę Twój jacht przekroczył linię mety to wykonałeś karę, a następnie 
musisz ukończyć zgodnie z definicją. 

Gdy złamiesz przepis podczas incydentu i spowodowało to obrażenia lub poważne uszkodzenie, to 
Twoją karą musi być wycofanie się z wyścigu zgodnie z PRŻ 44.2 (b). 

Protesty lub prośby o zadośćuczynienie przed i po wyścigu 

Jacht może zostać ukarany przed rozpoczęciem wyścigu. Jeśli tak się stanie, to komisja regatowa 
poinformuje wszystkie pozostałe jachty o takiej zmianie wyniku. 

Chodzi o to, że wszystkie sytuacje są podejmowane na wodzie. Możesz jednak protestować lub 
poprosić o zadośćuczynienie natychmiast po ukończeniu z powodu pewnych naruszeń lub 
okoliczności, na które nie możesz protestować podczas wyścigu. Taki protesty i prośby o 
zadośćuczynienie nie muszą być sporządzane na piśmie; po prostu informujesz komisję regatową 
przed lub o czasie, gdy flaga B jest wystawiona na statku komisji regatowej po zakończeniu wyścigu. 

Twoje możliwości prośby o zadośćuczynienie są bardzo ograniczone. Nie możesz żądać 
zadośćuczynienia z powodu działań lub brak działań ze strony arbitrów, komisji regatowej, komitetu 
organizacyjnego, komisji pomiarowej lub komisji protestowej. Jedyną możliwością udzielenia 
zadośćuczynienia jest udzielenie pomocy komuś znajdującemu się w niebezpieczeństwie. 

Nie można odwoływać się od decyzji podjętych przez arbitrów lub komisję protestową. Nie możesz 
poprosić o wznowienie rozpatrywania. 
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Inne przepisy 

System kar Dodatku P nie ma zastosowania. Każda nałożona kara za złamanie przepisu 42 będzie 
sygnalizowana przez arbitrów czerwoną flagą. Karą za złamanie przepisu 42 jest Kara Jednego 
obrotu, w tym przypadku niezależnie od liczby zarzutów złamania przepisu przez jacht. 

Miejsce do zwrotu na wiatr przy przeszkodzie: Kiedy obowiązuje przepis 20.1, a Ty wołasz o miejsce, 
to musisz poza Twoim wołaniem wykonać sygnały ramieniem. (Nie dotyczy to desek) 

Jak tylko ukończysz, sprawdź swoje miejsce na mecie na statku Komisji na linii mety. Jeśli uważasz, 
że Twoje miejsce na mecie jest nieprawidłowe, to natychmiast poinformuj komisję regatową. Nie 
możesz żądać za to zadośćuczynienia, ale jeśli komisja regatowa zorientuje się, że popełniła błąd 
może go poprawić. Jeśli nie poinformujesz Komisji na linii mety natychmiast, ale poczekasz do 
opuszczenia flagi B jest o wiele mniej prawdopodobne, że będzie czas na sprawdzenie i usunięcie 
ewentualnego błędu. Nawet jeśli uważasz, że wystąpił błąd nie możesz żądać zadośćuczynienia za 
to na wodzie, czy na lądzie. 


